20.3.13

Czosnek


Czy warto jeść czosnek? 

Czosnek od kilku tysięcy lat cieszy się sławą jako przyprawa i środek leczniczy.
 
W swoim składzie chemicznym zawiera: 
- lotne związki siarkowe i bakteriobójcze,
- olejki eteryczne,
- błonnik,
- cukry,
- organiczne związki siarki, takie jak alliina i skordynina A i B.
- flawonoidy, flawony i witaminy z grupy B,
- związki śluzowe
- sole mineralne, a wśród nich związki selenu, wapnia, fosforu, żelaza i magnezu oraz niewielkie ilości uranu.
- liście czosnku zawierają prowitaminę A, witaminy B1, PP i C. 

 Czosnek jest rośliną  o wszechstronnym  działaniu. Działa jako:
- silny przeciwutleniacz chroniąc organizm przed działaniem wolnych rodników.
- wykazuje także działanie naturalnego antybiotyku niszczącego bakterie chorobotwórcze w układzie pokarmowym i oddechowym.
- wspomaga metabolizm tłuszczów, obniżając  poziom cholesterolu we krwi.
- obecność zawartych w nim  związków siarki mobilizuje krwinki białe do obrony organizmu przed czynnikami zakaźnymi.
- spożywanie świeżego czosnku skutecznie obniża stężenie cukru we krwi,
(jego stosowanie może być niebezpieczne dla ludzi ze skłonnością do hipoglikemii).
- podwyższa proporcje ,,dobrego" cholesterolu HDL w stosunku do ,,złego" LDL,
- obniża poziom trójglicerydów, ochraniając tętnice i serce.
- ma działanie żółciotwórcze, żółciopędne, rozkurczowe, przeciwpasożytnicze, przeciwmiażdżycowe, regulujące trawienie obniżające ciśnienie krwi, immunoochronne oraz w określonym zakresie antynowotworowe.
- może być wykorzystany w leczeniu przewlekłych nieżytów żołądka z niedokwaśnością soku żołądkowego oraz w stanach upośledzonego wytwarzania żółci.
- niszczy pasożyty przewodu pokarmowego,
- stosowany do lewatyw może być używany do walki z owsikami u dzieci,
- dezynfekuje drogi moczowe i niszczy bakterie oporne na antybiotyki.
- związki czynne czosnku znoszą bóle głowy i ułatwiają zasypianie.
- stosowany zewnętrznie może być pomocny w leczeniu trudno gojących się ran, ropni, czyraków

Czosnek jest stosowany w różnych postaciach, jako świeży,  suszony, liofilizowany, sproszkowany lub kapsułkowany. Najbardziej aktywny jest świeży rozdrobniony. Poddany obróbce termicznej traci swoje właściwości bakteriobójcze, zachowuje jednak aktywność  przeciwgrzybiczą i działa jako antyutleniacz, przeciwdziałający arteriosklerozie, starzeniu się i nowotworom.

Zalecane ilości
Stosując czosnek profilaktycznie należy codziennie spożywać jeden jego duży ząbek przegryzając zieloną natką pietruszki w celu eliminacji nieprzyjemnego zapachu. Świeże ząbki czosnku ściera się, kroi lub miażdży, spożywa z dodatkiem mleka, miodu lub cytryny.  

Przeciwwskazaniem do stosowania świeżego czosnku są ostre nieżyty żołądka i jelit, skłonność do niskiego ciśnienia krwi oraz okres karmienia piersią. Może wtedy łykać olejowy wyciąg czosnku – 1 kapsułkę codziennie, wieczorem przed snem. Polecana dawka jednorazowa dla dzieci to 350 mg, dla dorosłych - 500 mg. W celach leczniczych u osób dorosłych należy stosować dawkę 1000-5000 mg/dobę.

Przepisy
 Miazga czosnkowa
1-3 ząbki świeżego czosnku utrzeć na miazgę, dodać natkę pietruszki lub selera, łyżkę masła i wymieszać. Smarować pieczywo.


Napar
2-4 ząbki czosnku posiekać na drobno, zalać szklanką gorącego mleka. Pić codziennie przed snem przez 3-4 tygodnie w przewlekłych schorzeniach dróg oddechowych lub stosować jako kurację wzmacniającą.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz