Melisa
to ziele znane już w starożytności jako roślina lecznicza i miododajna. W
stanie dzikim rośnie na południu Europy, w Azji i w Afryce. Ponadto w wielu
krajach uprawia się ją do celów spożywczych, również w Polsce.
Sadzona
przez posiadaczy działek, czy też gródków nie tylko ze względów leczniczych,
ale też na charakterystyczny cytrynowy zapach.
Ma drobne, białe kwiaty, kwitnie
od czerwca do września.
Właściwości:
- liście zawierają olejki lotne (cytrol, geraniol, linalol), garbniki,
gorycz, trójterpeny i kwasy organiczne.
- działa ogólnie uspokajająco
- pobudza czynność trawienna żołądka.
- pomaga osobom mającym trudności w zasypianiu oraz przy
lękach przed zagrożeniami.
- wpływa bardzo korzystnie na osoby
starsze, ale też młode, które uczą się lub pracują umysłowo.
- pomocna
przy leczeniu zaburzeń rytmu serca.
- ma też działanie rozkurczowe, co
pomaga przy bólach menstruacyjnych, zmniejsza wzdęcia i gazy, pomaga przy
rozstroju żołądka i jelit.
- pomaga przy bólach głowy i przy zespole
przewlekłego zmęczenia.
- zalecana kobietom w ciąży przy porannych mdłościach i
wymiotach
- jako środek pobudzający wydzielanie mleka dla kobiet karmiących.
- pomaga przy leczeniu czyraków, owrzodzeń
- łagodzi bóle stawów.
- wyciągi z melisy hamują rozwój komórek nowotworowych.
Ziele zbieramy na początku kwitnienia dwu- trzy krotnie w maju, czerwcu i
sierpniu. Suszymy w miejscach ocienionych, przewiewnych, w temperaturze nie
większej niż 35 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz