17.3.13

Melisa


Melisa to ziele znane już w starożytności jako roślina lecznicza i miododajna. W stanie dzikim rośnie na południu Europy, w Azji i w Afryce. Ponadto w wielu krajach uprawia się ją do celów spożywczych, również w Polsce. 
Sadzona przez posiadaczy działek, czy też gródków nie tylko ze względów leczniczych, ale też na charakterystyczny cytrynowy zapach. 

Ma drobne, białe kwiaty, kwitnie od czerwca do września.

Właściwości:
- liście zawierają olejki lotne (cytrol, geraniol, linalol), garbniki, gorycz, trójterpeny i kwasy organiczne. 
- działa ogólnie uspokajająco 
- pobudza czynność trawienna żołądka.
- pomaga osobom mającym trudności w zasypianiu oraz przy lękach przed zagrożeniami. 
- wpływa bardzo korzystnie na osoby starsze, ale też młode, które uczą się lub pracują umysłowo. 
- pomocna przy leczeniu zaburzeń rytmu serca
- ma też działanie rozkurczowe, co pomaga przy bólach menstruacyjnych, zmniejsza wzdęcia i gazy, pomaga przy rozstroju żołądka i jelit. 
- pomaga przy bólach głowy i przy zespole przewlekłego zmęczenia. 
- zalecana kobietom w ciąży przy porannych mdłościach i wymiotach 
- jako środek pobudzający wydzielanie mleka dla kobiet karmiących. 
- pomaga przy leczeniu czyraków, owrzodzeń 
- łagodzi bóle stawów.
- wyciągi z melisy hamują rozwój komórek nowotworowych.

Ziele zbieramy na początku kwitnienia dwu- trzy krotnie w maju, czerwcu i sierpniu. Suszymy w miejscach ocienionych, przewiewnych, w temperaturze nie większej niż 35 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz