20.11.13

W czym jest sód?

Masz nadciśnienie ogranicz spożycie sodu.

Zmniejszenie spożycia sodu jest bardzo ważne z dwóch powodów. Po pierwsze, znaczna część osób cierpiących na nadciśnienie to tak zwani pacjenci sodo-wrażliwi, u których upośledzone jest wydalania jonów sodowych przez nerki, prowadzące do zwiększenia objętości krążącej krwi, a dalej do nadciśnienia tętniczego. Mechanizm ten występuje wyjątkowo często u osób starszych, z chorobami nerek oraz z cukrzycą11. Po drugie każde ograniczenie sodu w diecie przynosi pozytywny choć niewielki efekt. W badaniu INTERSALT zaobserwowano, że na każde 100 mmol zmniejszonego dziennego spożycia sodu, ciśnienie skurczowe obniżało się o średnio 3,7 mm Hg, a rozkurczowe o średnio 2 mm Hg12. W czym kryje się sód w naszej diecie? Okazuje się, że wcale nie w solniczce z chlorkiem sodu, a w wędlinach, serach żółtych, gotowych daniach obiadowych, zupach i sosach w proszku, gotowych przyprawach i koncentratach bulionowych oraz chipsach, frytkach i orzeszkach, pod postacią glutaminianu sodu.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz