Jednym z kluczowych postulatów diety DASH jest zwiększenie spożycia potasu. Pierwiastek ten sprzyja obniżeniu ciśnienia, a przy wysokim spożyciu umożliwia również zmniejszenie dawek stosowanych leków. Spektrum działania potasu jest bardzo szerokie, od właściwości natriuretycznych, przez stymulację aktywności pompy sodowo-potasowej, wpływ na zmniejszenie aktywności układu renina–angiotensyna–aldosteron, wpływ na syntezę tlenku azotu oraz hamująco na wytwarzanie amin katecholowych13. Warto dodać, że potas ma szczególnie istotne, udowodnione działanie lecznicze u chorych z nadciśnieniem. Wykazano zmniejszenie ryzyka wystąpienia udaru mózgu o 22%, a śmiertelności z jego powodu o 40% pod wpływem zwiększenia ilości potasu ze źródeł naturalnych w diecie14. Najlepsze jego źródła to pełne ziarna zbóż i wszystkie grubsze kasze, wszystkie rośliny strączkowe, warzywa (zwłaszcza dynia i pomidory), owoce oraz orzechy. To właśnie na tych produktach warto oprzeć codzienną dietę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz