Połączenie odchudzania z aktywnością fizyczną oraz pracą z psychologiem
z pewnością jest najlepszym i najbezpieczniejszym rozwiązaniem.
Istotne jest wyrobienie i utrzymanie prawidłowych nawyków żywieniowych, aby łatwiej zapanować
nad epizodami kompulsywnego odjadania się.
Należy przede wszystkim ograniczać tłuszcze zwierzęce, które łatwo odkładają się w formie
tkanki tłuszczowej. Znacznie korzystniej zastępować je surowymi olejami
roślinnymi i tłuszczami rybimi, które służą do budowy ważnych związków w
organizmie, natomiast w mniejszym stopniu wędrują do komórek tłuszczowych.
Warto zwiększyć
udział produktów białkowych ( chude mięso, wędliny, twaróg, białka jajek),
które podnoszą przemianę materii i jednocześnie stanowią cenny budulec tkanki
mięśniowej.
Konieczna jest spożywanie
dużej ilości surowych warzyw, będących źródłem błonnika.
Unikać należy słodyczy, słodkich napojów i białego
pieczywa i żywności przetworzonej, gdyż po pierwsze zwierają dużo kcal, po drugie
nie podwyższają tempa przemiany materii i termogenezy poposiłkowej .
Tempo metabolizmu jest największe w godzinach
rannych, więc należy starać się, by pod
koniec dnia jeść jak najmniej kalorii.
Pomocne w odchudzaniu będzie stopniowe wprowadzenie poniższych zasad:
● Zjadaj 5
posiłków dziennie w odstępach 2,5-3 godz. Powinny to być 3 posiłki główne-
I śniadanie, obiad i kolacja oraz 2 przegryzki- II śniadanie i podwieczorek. To
bardzo ważne, ponieważ kiedy jesz regularnie nie wielkie porcje, normalizujesz
swój metabolizm i nie odkładasz tkanki tłuszczowej. Jednocześnie poprzez dobór
odpowiednich składników (węglowodanów złożonych, białka i zdrowych tłuszczy)
stabilizujesz glikemię i zapobiegasz napadom głodu (czyli objadaniu się)
● Ważne, aby ostatni posiłek wystąpił nie później
niż 3 godziny przed snem. Nie ważne
o której godzinie wstajesz, staraj się tak rozplanować swój dzień aby był w nim
czas na posiłki. To wszystko kwestia dobrej organizacji
● Nie
popijaj posiłków. Pij na 15 minut przed jedzeniem lub godzinę po jedzeniu.
To ważne gdyż nie przestrzegając tych zasad narażasz się na gorsze trawienie i
zaburzenie metabolizmu
● Na razie zwracaj uwagę na to co jesz, wejdź w
fazę tzw. świadomego jedzenia, ale
nie licz kalorii.
● Kontroluj
proces jedzenia, zastanawiaj się dlaczego sięgasz po jakiś produkt, czy
naprawdę jesteś głodna??? Jeżeli zaobserwujesz pewne sytuacje, w których masz
nieodpartą pokusę sięgnięcia po coś, zapisz w jakich to było okolicznościach
● Jedzenie
wiąże się nie tylko z zaspakajaniem
głodu i funkcją odżywczą. Żywność stanowi Twoją nawykową odpowiedź na pewne
nieświadome, bądź nie umiejętnie przez Ciebie rozpoznane stany emocjonalne lub
potrzeby. Staraj się nauczyć rozróżniać głód fizjologiczny od innych potrzeb
tj. np. chęć rozmowy, potrzeba poprawy nastroju, pragnienie, potrzeba poczucia bliskości
i miłości, zabicie nudy, rozładowanie stresu, nie poparty głodem odruch itd.
● Nie
podjadaj w trakcie szykowania posiłków. Często przygotowując posiłki
wielokrotnie “próbujemy” lub podjadamy, a to plasterek szynki, a to kawałek
serka i nie postrzeżenie zjadamy kolejny posiłek
● Gdy jesz, staraj się jeść wolno, inaczej mówiąc celebruj posiłki. Do wydłużenia czasu
trwania posiłków, można doprowadzić na przykład poprzez, zastąpienie przygotowywanych
na śniadanie, czy kolację kanapek, podaniem tych samych produktów na talerzu i
spożywaniem ich z użyciem noża i widelca. Czas spożywania posiłków będzie
również wydłużony, jeśli wyrobisz sobie nawyk, by jeść małymi kęsami.
● Pamiętaj także aby konsumpcję rozpoczynać dopiero
wtedy, gdy przygotowywane potrawy są w
pełni gotowe, w ten sposób będziesz wiedziała ile i czego zjadłaś
● Płyny tj. herbata oraz woda mineralna, możesz pić bez ograniczeń
● Nie kupuj ulubionych smakołyków, które mogłyby Cię
kusić, ani jedzenia na tzw „zapas”. Przyjmij zasadę, że jak czegoś nie ma to
tego się tego nie je.
● Na zakupy przynajmniej w pierwszym etapie, chodź
z kartką, żebyś mniej więcej wiedziała ile i czego kupić. Zwracaj uwagę na
etykiety np. wybieraj produkty z deklaracją producenta o ich wysokiej jakości.
W kwestii jogurtów wybieraj te oznaczone BIO
● Nie dosalaj nadmiernie potraw, nadmiar soli w
diecie powoduje zatrzymanie wody w organizmie oraz może nasilać nadciśnienie.
Ponadto w produktach i tak jest wystarczająca ilość ukrytej soli jodowanej
● Nie
dosładzaj potraw, dostarczasz w ten sposób dodatkowych pustych kcal.
● Nie jedz w
czasie wykonywania innych czynności tj. oglądanie telewizji, czytanie czy
słuchanie muzyki ponieważ w takich okolicznościach jedzenie staje się
niekontrolowaną czynnością odruchową. Spożywasz wówczas duże ilości pożywienia
w sposób nieświadomy.
● Ważne jest abyś przez ten czas nauczyła się
pewnych zasad racjonalnego żywienia, które później bez problemu będziesz
samodzielnie stosować.
Rady dotyczące posiłków w przypadku diety niskokalorycznej:
● Przed jedzeniem na 20 min wypij szklankę wody z
cytryną
● Herbata – niesłodzona cukrem, ewentualnie
ksylitolem (do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością), herbata zielona
liściasta, herbata roiboos, czarna z cytryną, herbaty owocowe, ziołowe
● Płatki śniadaniowe - Otręby pszenne i
owsiane, płatki owsiane górskie, amarantus, kasza jęczmienna perłowa, gryczana,
całe ziarna żyta i pszenicy. Płatki nigdy nie mogą być zlepione syropem glukozow
fruktozowym np typu Crunch- Granola, polane czekoladą, jogurtem czy inną
polewą. Wtedy zawierają dużo więcej kcal
● Pieczywo – chleb razowy na zakwasie,
pełnoziarnisty żytni, ewentualnie orkiszowy, 1 kromka chleba o grubości 0.5- 1
cm.= 1 małej grahamki. Starajmy się czytać etykiety lub pytać sprzedawcę o
skład pieczywa. Najlepiej by było bez drożdży ( na zakwasie) oraz bez
spolchniaczy, emulgatorów, barwników itp. dodatków. Chleb powinien być ciężki.
Omijajmy ciemne napompowane bułki z ziarenkami, które tylko z pozoru wydają się
zdrowe. Zazwyczaj są to produkty z czystej pszenicy, a ciemny kolor
zawdzięczają karmelowi (barwnikom).
● Ryż - dziki, brązowy do dań obiadowych- Omijaj
biały (oczyszczony)
● Makarony/Kasze - produkowane z mąki
nierafinowanej (te ciemne) i makarony gryczane, razowe żytnie, sojowe lub z
fasoli mun, ewentualnie z pszenicy durrum z pełnego ziarna.
● Tłuszcze - do smażenia warzyw oliwa z oliwek,
olej rzepakowy (1 łyżka), do sałatek olej lniany lub oleje orzechowe, sojowe (1
łyżka lub oliwa 1 łyżka),
● Ser żółty - najlepiej o obniżonej ilości tłuszczu
np. Holender lub Hit z Ryk, cienko pokrojony w plastry, mozzarella lekka lub
parmezan
● Mleko i produkty mleczne - chude, o obniżonej
kaloryczności maksymalnie 1,5%. Najlepiej spożywać produkty ukwaszone czyli
kefiry, jogurty, maślanki
● Mięso - najlepiej białe, tzn. indyk i kurczak
(bez skóry), ewentualnie- konina, cielęcina lub jagnięcina. Jeżeli wołowina to
najlepiej polędwica. Potrawy z mięs należy gotować, piec lub smażyć bez
tłuszczu. Nigdy nie smażymy na wysokim ogniu oraz nie doprowadzamy do
przypalenia. Nie stosujemy panierek.
● Ryby - bez panierki, grillowane, smażone,
pieczone w folii także jako dodatek do sałatek, kanapek.
● Wędliny – chude, o pełnych mięśniach, drobiowe,
wołowe, wysokogatunkowe. Unikać podrobów, kiełbas, mortadeli. Wszystkie wędliny
powinny być bez konserwantów
● Ziemniaki – gotowane w wodzie na pół twardo bez
masła lub pieczone w folii.
● Sosy – chude, z jogurtu naturalnego z dodatkiem
gotowych przypraw. Unikaj ciężkich zawiesistych sosów, zagęszczanych mąką.
● Dosładzanie- jeżeli musisz słodzić używaj
ksylitolu, stewii lub syropu z agawy
● W razie wystąpienia głodu między posiłkami- pij
wodę mineralną (może być z cytryną)
● W restauracjach oraz kiedy korzystasz z usług kateringu wybieraj czyste nie zabielane zupy, mięsa bez panierki, surówki, sałatki, (ale uważaj na te z majonezem).
● W restauracjach oraz kiedy korzystasz z usług kateringu wybieraj czyste nie zabielane zupy, mięsa bez panierki, surówki, sałatki, (ale uważaj na te z majonezem).
● Od głównych posiłków powinnaś wstawać nie
najedzona ale też nie bardzo głodna
● Jeść należy powoli i delektować się pożywieniem
(pośpiech zabroniony)
● Pij duże ilości płynów, codziennie 1-1,5 litra:
herbaty ziołowe i owocowe, woda mineralna.
● W przypadku zbyt dużej ilości jedzenia na
talerzu, gdy poczujesz sytość należy resztę odsunąć.
Produkty
o których zapominamy:
● Ciasta z bitą śmietaną, torty, kremówki, desery
lodowe, ciasta kruche i francuskie, drożdżówki, pączki i gofry z bitą śmietaną
i sosami, „szyszki”.
● Wszystkie słodycze- ciasteczka, czekoladki itp.
● Wszystkie dania typu „fast food”- pizze,
zapiekanki, hamburgery, hot-dogi, kurczaki w cieście, frytki itp.
● Orzeszki solone itp., chipsy, popcorn.
● Napoje słodzone cukrem, napoje gazowane (np.
cola, sprite, 7- up, oranżada)
● Dżemy i kremy czekoladowe do pieczywa.
● Potrawy smażone, panierowane i gotowane w
głębokim tłuszczu.
● Wieprzowina, baranina, gęś, kaczka i wszelkie
podroby.
● Pasztety, konserwy mięsne i rybne, wędliny
podrobowe, parówki, kiełbasy, boczek.
● Majonez, śmietana, twarde margaryny.
● Mleko tłuste, tłuste sery żółte i twarogowe, sery
dojrzewające i topione.
● Pieczywo jasne i cukiernicze.
Model na 1400 kcal.
ZESTAW 1
Śniadanie ok. 370 kcal Owsianka jabłkowa
z cynamonem (pełna szklanka mleka 0,5 proc. tł., 4 łyżki płatków owsianych, małe
jabłko duszone, 2 połówki orzecha włoskiego, cynamon)
II śniadanie ok. 170 kcal Koktajl truskawkowy (średni jogurt bez cukru, 250g truskawek)
Obiad ok. 370 kcal Pasta z
kurczakiem i warzywami (100 g piersi z indyka, 33 g makaronu pełnoziarnistego,
duża papryka, 2 średnie pomidory, natka pietruszki, łyżka oliwy z oliwek,
czosnek do smaku)
Podwieczorek ok. 150 kcal Kanapka z
kalarepką i serem kozim (cienka kromka pieczywa razowego, mała kalarepka,
łyżeczka miękkiego sera koziego)
Kolacja ok. 340 kcal Warzywa z tofu z
nasionami słonecznika (50 g tofu, łyżeczka nasion słonecznika, łyżeczka oliwy z
oliwek, opakowanie zielonych warzyw mrożonych. Tofu pokrój w kostkę, następnie
obsmaż z każdej strony na oliwie z oliwek. Dodaj nasiona sezamu i warzywa, duś
do miękkości.)
ZESTAW 2
Śniadanie ok. 330 kcal Kanapka z szynką (2 cienkie kromki pieczywa razowego, 2 plasterki chudej wędliny, 1/2 papryki, 3
rzodkiewki, 2 plastry pomidora)
II śniadanie ok. 150 kcal Owoc (1 i 1/2
dużego jabłka)
Obiad ok. 380 kcal Pasta z
brokułami, czosnkiem i słonecznikiem (33 g makaronu razowego, puszka pomidorów,
mała cebula, łyżka oliwy z oliwek, łyżeczka nasion słonecznika, 3/4 opakowania
mrożonych brokułów, czosnek do smaku)
Podwieczorek ok. 200 kcal Jogurt z
zielonymi warzywami (małe opakowanie jogurtu naturalnego bez cukru, łyżka
płatków migdałowych, średni ogórek, mała zielona papryka)
Kolacja ok. 340 kcal Łosoś w sosie
szpinakowo- cytrynowym (130 g łososia, 2/3 opakowania mrożonego szpinaku, duży
pomidor lub 6 pomidorków koktajlowych, sok z cytryny, pieprz Łososia skrop
sokiem z cytryny, zawiń w folię aluminiową i upiecz w piekarniku. Szpinak rozmroź
na patelni, dodaj czosnek, pieprz i dużą ilość soku z cytryny. Przygotowanym
sosem polej upieczoną rybę. Danie podawaj z kawałkami pomidorów skropionymi
octem balsamicznym.)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz