5.3.13

Jak jeść?

DIETA ROZDZIELNA
Dr William Howard Hay był pionierem kierunku komponowania posiłków.  Zajął się propagowaniem idei leczenia chorób przez dietę, pomysł niepopularny wśród lekarzy - wtedy i dziś. Dowodził, że medycyna znalazła się w ślepej uliczce - lecząc objawy, a nie starając się usuwać przyczyn.
Przykładem był jego własny przypadek, całkowitego wyleczenia nieuleczalnej choroby. W leczeniu swoich pacjentów kładł główny nacisk na przeciwdziałanie nadmiernej kwasowości powstającej w organizmie na skutek niewłaściwego odżywiania.
Uważał, że błędem człowieka jest pogląd, że maksymalnie urozmaicone pod względem doboru produktów pożywienie może utrzymywać organizm we właściwym stanie.
Wszystkie produkty wymagają różnego czasu do trawienia i potrzebują różnych soków żołądkowych. W żołądku tworzy się mieszanka nie do strawienia. 
Jeśli w organizmie zachodzi proces gnilny z powodu nieprawidłowego zmieszanego pożywienia białkowego, to tworzy się siarkowodór (często przy spożyciu jaj ugotowanych na twardo), indol, fenol - bardzo silne trucizny. Wszystkie te trucizny powinny być unieszkodliwione i wydalone z moczem. Jednak, gdy „załadunek" mięsa odbywa się codziennie, to organizm nie jest w stanie zneutralizować tej trucizny.
Powstają wtedy  choroby tj.: schorzenia serca, nadciśnienie tętnicze, miażdżyca tętnic, cukrzyca, zakrzepowe zapalenie żył, astma, alergie.
Prawidłowe połączenie posiłków ma bardzo istotne znaczenie dla zdrowia.

Jak długo pokarm pozostaje w żołądku?
0,5-2 godziny
2-3 godziny
3-4 godziny
4-5 godzin
5-6 godzin
6-8 godzin
Cukier
Biały chleb
Chleb
pełnoziarnisty
Ser
Tłusta pieczeń wieprzowa
Sałatka śledziowa
Miód
Grzanki
Frytki
Soczewica
Bekon
Sardynki w oleju
Owsianka
Surowe jajka
Kalarepa
Groch
Tuńczyk
Ryż
Jaja na twardo
Szpinak
Szczypiorek
Wędzony węgorz
Kasza manna
Omlet
Rzodkiewka
Śledź wędzony
Tłusta pieczona gęś i kaczka
Kawa, herbata
Sos tatarski
Jabłka
Śledź solony
Kakao
Ryba gotowana
Gotowana szynka
Pieczone mięso
Gotowane mleko
Kalafior
Gotowana wołowina
Bulion
Szparagi
Niezbyt tłusta kiełbasa
Jaja gotowane na miękko
Ziemniaki gotowane w osolonej wodzie
Gotowana kura
Ziemniaki puree
Kompot

Zasady DIETY ROZDZIELNEJ 
Podstawową zasadą diety rozdzielnej jest niełączenie w jednym posiłku produktów z grupy białkowej i grupy węglowodanowej. Produkty z obu grup można natomiast łączyć z grupą neutralną. Oprócz tego korzystamy z kilku dobrych rad:
  • jemy wyłącznie naturalne i pełnowartościowe produkty spożywcze
  • przed każdym posiłkiem dobrze jest wypić szklankę soku ze świeżych warzyw, wody mineralnej lub owocowej niesłodzonej herbaty
  • każde z dań głównych (tj. obiad i kolacja) powinno zawierać przynajmniej jeden naturalny spalacz tłuszczu, np. witamina C, magnez, żelazo, wapń, jod, chrom, karnityna.


Grupy produktów:

I. Grupa białkowa - to białko zwierzęce oraz nabiał czyli: mięso, wędliny, drób, ryby, jaja, mleko, jogurty, sery żółte i białe oraz warzywa strączkowe.
  • mięso gotowane
  • gotowany drób
  • gotowane kiełbasy i wędliny
  • gotowane, nie wędzone ryby
  • gotowane owoce morza
  • wyroby sojowe
  • jajka
  • mleko
  • ser żółty o zawartości tłuszczu do 50% w s.m.
II.  Grupa neutralna - są to warzywa (wyłączając ziemniaki i kukurydzę), owoce, nasiona (słonecznik, orzechy etc.), oleje, oliwa, masło, miód i słodzik, kawa i herbata, soki warzywne i owocowe, woda.
  • tłuszcze (oprócz utwardzanych, białych tłuszczów)
  • zakwaszane produkty mleczne
  • słodka śmietana i śmietanka do kawy
  • sery o zawartości tłuszczu min. 60% w s.m.
  • białe sery
  • surowe lub wędzone wędliny
  • surowe mięso
  • surowe, marynowane lub wędzone ryby
  • warzywa i sałaty
  • grzyby
  • kiełki i zarodki
  • zioła i przyprawy
  • orzechy (oprócz ziemnych) i nasiona
  • czarne jagody
  • rodzynki
  • oliwki
  • żółtko
  • drożdże
  • bulion warzywny
  • wysokoprocentowe czyste alkohole
  • żelatyna
III.  Grupa węglowodanowa - pieczywo, kasze, płatki, muesli, ryż, ziemniaki, makarony, owoce suszone, cukier, kukurydza, ciasta, inne słodycze...
  • zboża pełnoziarniste
  • kasza gryczana
  • produkty pełnoziarniste
  • ziemniaki
  • banany, kruche i słodkie jabłka, świeże figi i daktyle
  • suszone owoce (oprócz rodzynek)
  • fruktoza, miód, syrop klonowy, nektary z gruszek i jabłek
  • mąka ziemniaczana
  • proszek do pieczenia
  • budyń
W posiłkach można łączyć dowolnie produkty z grup 1 i 2 oraz 2 i 3. Wykluczone jest łączenie grupy białkowej z węglowodanową.
Nie można więc jeść mleka z płatkami, a jedynie z owocami. Nie można mięsa z ziemniakami ani z ryżem, ale np. ryż z duszonymi na łyżeczce oleju warzywami itd...

Jak łączyć?
Nazwa produktu
Najlepsze połączenie
Najgorsze połączenie
Mięso (wszystkich rodzajów
zielone warzywa
mleko, skrobia, słodycze inne białka, kwaśne owoce, olej, masło śmietankowe, śmietana
Skrobia (chleb, ziemniaki)
zielone warzywa, tłuszcze zwierzęce i roślinne
wszystkie białka, wszystkie owoce, cukry, kwasy
Zielone warzywa
wszystkie białka, wszystkie produkty skrobiowe
mleko
Orzechy (większość rodzajów)
zielone warzywa, kwaśne owoce
mleko, skrobia, słodycze, inne białka, masło śmietankowe, olej roślinny
Jaja
zielone warzywa
mleko, skrobia, słodycze, inne białka, kwaśne produkty, olej roślinny
Mleko
spożywać oddzielnie, można zkwaśnymi owocami
wszystkie białka, zielone warzywa produkty skrobiowe
Tłuszcze zwierzęce
wszystkie rośliny zbożowe
wszystkie białka
Melon (wszystkie rodzaje)
zawsze spożywać oddzielnie
wszystkie produkty
Rośliny zbożowe (pszenica, żyto, owies)
zielone warzywa
kwaśne owoce, wszystkie białka, wszystkie słodycze, mleko
rośliny strączkowe
zielone warzywa
wszystkie białka, wszystkie słodycze, owoce (wszystkie rodzaje), masło śmietankowe, śmietanka
Owoce niekwaśne i półkwaśne
kwaśne mleko
kwaśne owoce, skrobia, białka, mleko
Kwaśne owoce
orzechy, kwaśne mleko l inne kwaśne owoce
wszystkie słodycze, skrobia (pieczywo, zboża), białka z wyjątkiem orzechów

 Sprawdź prawdziwość tej teorii i miej własne zdanie na temat diety rozdzielnej. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz