Dr William
Howard Hay był pionierem kierunku komponowania posiłków. Zajął się
propagowaniem idei leczenia chorób przez dietę, pomysł niepopularny wśród
lekarzy - wtedy i dziś. Dowodził,
że medycyna znalazła się w ślepej uliczce - lecząc objawy, a nie
starając się usuwać przyczyn.
Przykładem
był jego własny przypadek, całkowitego wyleczenia nieuleczalnej choroby. W
leczeniu swoich pacjentów kładł główny nacisk na przeciwdziałanie nadmiernej
kwasowości powstającej w organizmie na skutek niewłaściwego odżywiania.
Uważał, że
błędem człowieka jest pogląd, że maksymalnie urozmaicone pod względem doboru
produktów pożywienie może utrzymywać organizm we właściwym stanie.
Wszystkie
produkty wymagają różnego czasu do trawienia i potrzebują różnych soków
żołądkowych. W żołądku tworzy się mieszanka nie do strawienia.
Jeśli w
organizmie zachodzi proces gnilny z
powodu nieprawidłowego zmieszanego pożywienia białkowego, to tworzy
się siarkowodór (często przy spożyciu jaj ugotowanych na twardo), indol, fenol
- bardzo silne trucizny. Wszystkie te trucizny powinny być unieszkodliwione i
wydalone z moczem. Jednak, gdy „załadunek" mięsa odbywa się codziennie, to
organizm nie jest w stanie zneutralizować tej trucizny.
Powstają
wtedy choroby tj.: schorzenia serca, nadciśnienie tętnicze, miażdżyca
tętnic, cukrzyca, zakrzepowe zapalenie żył, astma, alergie.
Prawidłowe
połączenie posiłków ma bardzo istotne znaczenie dla zdrowia.
Jak długo pokarm pozostaje w żołądku?
0,5-2 godziny
|
2-3 godziny
|
3-4 godziny
|
4-5 godzin
|
5-6 godzin
|
6-8 godzin
|
Cukier
|
Biały chleb
|
Chleb
pełnoziarnisty
|
Ser
|
Tłusta pieczeń wieprzowa
|
Sałatka śledziowa
|
Miód
|
Grzanki
|
Frytki
|
Soczewica
|
Bekon
|
Sardynki w oleju
|
Owsianka
|
Surowe jajka
|
Kalarepa
|
Groch
|
Tuńczyk
|
|
Ryż
|
Jaja na twardo
|
Szpinak
|
Szczypiorek
|
Wędzony węgorz
|
|
Kasza manna
|
Omlet
|
Rzodkiewka
|
Śledź wędzony
|
Tłusta pieczona gęś i kaczka
|
|
Kawa, herbata
|
Sos tatarski
|
Jabłka
|
Śledź solony
|
||
Kakao
|
Ryba gotowana
|
Gotowana szynka
|
Pieczone mięso
|
||
Gotowane mleko
|
Kalafior
|
Gotowana wołowina
|
|||
Bulion
|
Szparagi
|
Niezbyt tłusta kiełbasa
|
|||
Jaja gotowane na miękko
|
Ziemniaki gotowane w osolonej wodzie
|
Gotowana kura
|
|||
Ziemniaki puree
|
|||||
Kompot
|
Zasady DIETY ROZDZIELNEJ
Podstawową zasadą diety rozdzielnej jest
niełączenie w jednym posiłku produktów z grupy białkowej i grupy
węglowodanowej. Produkty z obu grup można natomiast łączyć z grupą neutralną.
Oprócz tego korzystamy z kilku dobrych rad:
- jemy wyłącznie naturalne i pełnowartościowe produkty spożywcze
- przed każdym posiłkiem dobrze jest wypić szklankę soku ze świeżych warzyw, wody mineralnej lub owocowej niesłodzonej herbaty
- każde z dań głównych (tj. obiad i kolacja) powinno zawierać przynajmniej jeden naturalny spalacz tłuszczu, np. witamina C, magnez, żelazo, wapń, jod, chrom, karnityna.
Grupy produktów:
I. Grupa białkowa - to białko
zwierzęce oraz nabiał czyli: mięso, wędliny, drób, ryby, jaja, mleko, jogurty,
sery żółte i białe oraz warzywa strączkowe.
- mięso gotowane
- gotowany drób
- gotowane kiełbasy i wędliny
- gotowane, nie wędzone ryby
- gotowane owoce morza
- wyroby sojowe
- jajka
- mleko
- ser żółty o zawartości tłuszczu do 50% w s.m.
II. Grupa neutralna - są to warzywa (wyłączając
ziemniaki i kukurydzę), owoce, nasiona (słonecznik, orzechy etc.), oleje,
oliwa, masło, miód i słodzik, kawa i herbata, soki warzywne i owocowe, woda.
- tłuszcze (oprócz utwardzanych, białych tłuszczów)
- zakwaszane produkty mleczne
- słodka śmietana i śmietanka do kawy
- sery o zawartości tłuszczu min. 60% w s.m.
- białe sery
- surowe lub wędzone wędliny
- surowe mięso
- surowe, marynowane lub wędzone ryby
- warzywa i sałaty
- grzyby
- kiełki i zarodki
- zioła i przyprawy
- orzechy (oprócz ziemnych) i nasiona
- czarne jagody
- rodzynki
- oliwki
- żółtko
- drożdże
- bulion warzywny
- wysokoprocentowe czyste alkohole
- żelatyna
III. Grupa węglowodanowa - pieczywo, kasze,
płatki, muesli, ryż, ziemniaki, makarony, owoce suszone, cukier, kukurydza,
ciasta, inne słodycze...
- zboża pełnoziarniste
- kasza gryczana
- produkty pełnoziarniste
- ziemniaki
- banany, kruche i słodkie jabłka, świeże figi i daktyle
- suszone owoce (oprócz rodzynek)
- fruktoza, miód, syrop klonowy, nektary z gruszek i jabłek
- mąka ziemniaczana
- proszek do pieczenia
- budyń
W posiłkach można łączyć dowolnie produkty
z grup 1 i 2 oraz 2 i 3. Wykluczone jest łączenie grupy białkowej z
węglowodanową.
Nie można więc jeść mleka z płatkami, a
jedynie z owocami. Nie można mięsa z ziemniakami ani z ryżem, ale np. ryż z
duszonymi na łyżeczce oleju warzywami itd...
Jak łączyć?
Nazwa
produktu
|
Najlepsze
połączenie
|
Najgorsze
połączenie
|
Mięso
(wszystkich rodzajów
|
zielone
warzywa
|
mleko,
skrobia, słodycze inne białka, kwaśne owoce, olej, masło śmietankowe,
śmietana
|
Skrobia
(chleb, ziemniaki)
|
zielone
warzywa, tłuszcze zwierzęce i roślinne
|
wszystkie
białka, wszystkie owoce, cukry, kwasy
|
Zielone
warzywa
|
wszystkie
białka, wszystkie produkty skrobiowe
|
mleko
|
Orzechy
(większość rodzajów)
|
zielone
warzywa, kwaśne owoce
|
mleko,
skrobia, słodycze, inne białka, masło śmietankowe, olej roślinny
|
Jaja
|
zielone
warzywa
|
mleko,
skrobia, słodycze, inne białka, kwaśne produkty, olej roślinny
|
Mleko
|
spożywać
oddzielnie, można zkwaśnymi owocami
|
wszystkie
białka, zielone warzywa produkty skrobiowe
|
Tłuszcze
zwierzęce
|
wszystkie
rośliny zbożowe
|
wszystkie
białka
|
Melon
(wszystkie rodzaje)
|
zawsze
spożywać oddzielnie
|
wszystkie
produkty
|
Rośliny
zbożowe (pszenica, żyto, owies)
|
zielone
warzywa
|
kwaśne
owoce, wszystkie białka, wszystkie słodycze, mleko
|
rośliny
strączkowe
|
zielone
warzywa
|
wszystkie
białka, wszystkie słodycze, owoce (wszystkie rodzaje), masło śmietankowe,
śmietanka
|
Owoce
niekwaśne i półkwaśne
|
kwaśne
mleko
|
kwaśne
owoce, skrobia, białka, mleko
|
Kwaśne
owoce
|
orzechy,
kwaśne mleko l inne kwaśne owoce
|
wszystkie
słodycze, skrobia (pieczywo, zboża), białka z wyjątkiem orzechów
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz