Ziemniak nie tylko zawiera mnóstwo witamin (szczególnie witaminy C) i błonnik. Może też być lekarstwem na wiele dolegliwości.
- ziemniak chroni przed depresją,
- skrobia, w którą bogate są ziemniaki pobudza w mózgu produkcje serotoniny, która jest substancją odpowiadającą za dobry nastrój,
- ziemniak obniża ciśnienie krwi, ponieważ zawierają potas. /Szczególnie bogaty w potas jest napar z umytych i wysuszonych obierek ziemniaków. Pamiętaj ! Taki napar należy pić systematycznie - dwa razy dziennie po pół szklanki. Można go dosłodzić miodem./
- ziemniak wspomaga serce. /Potas zawarty w ziemniakach przyspiesza wydalanie płynów z organizmu, a to ułatwia pracę mięśnia sercowego. Dlatego warto pić sok z surowych ziemniaków - przez miesiąc, cztery razy dziennie po pół szklanki. Można go dolać do zupy - tuż przed zjedzeniem./
- ziemniak leczy zgagę - przykre pieczenie w przełyku szybko ustanie, gdy wypije się małą łyżeczkę soku z surowych ziemniaków.
- ziemniak leczy nadkwasotę - codzienne picie pół szklanki soku z surowych ziemniaków, unormuje ilość soku żołądkowego w organizmie.
- ziemniak leczy choroby wrzodowe - przy zaostrzeniu objawów choroby wrzodowej pomaga picie cztery razy dziennie po pół szklanki soku z surowych ziemniaków i jedzenie piure.
- ziemniak wygładza i upiększa dłonie. /Skóra na rękach jest podrażniona np. od detergentów ? Wtedy ulgę przyniesie jej przyłożenie papki z ugotowanego na parze ziemniaka. Dłonie wygładzi - obrany i ugotowany ziemniak, rozgnieciony, a następnie wymieszany z łyżką mleka, 15 kroplami witaminy A+E oraz żółtkiem. Obie maseczki należy trzymać na dłoniach kilka minut i zmyć je ciepła wodą./
- ziemniak pielęgnuje skórę, /Jeżeli cera jest sucha, to dobrze zrobi jej maseczka na twarz z surowego ziemniaka, startego na drobnej tarce. Przy cerze tłustej - ziemniaka ugotowanego (bez soli). Rozgniata się go widelcem, miesza z odrobiną śmietany i taką ciepłą papkę nakłada na twarz. Po 20 minutach maseczkę zmywa się ciepłą wodą./
- ziemniak redukuje obrzęki. /Na okolice oczu nakłada się cienkie plastry surowego ziemniaka i przykrywa okład gazą, a po 15 minutach wszystko usuwa i przemywa twarz zimną wodą. Opuchlizna powinna ustąpić. Stosowanie okładów ziemniaczanych co 3 dni, zapobiegnie powstawaniu opuchlizny. Oczy będą piękne i wypoczęte./
- ziemniaki są lekkostrawne, a zawarte w nich związki są łatwo przyswajalne.
- bez tłuszczu (ok. 0,1 proc.)
- dostarczają mało kalorii (średnio 77 kcal w 100 g).
- mają właściwości zasadotwórcze, dzięki czemu równoważą kwasotwórcze oddziaływanie na organizm mięsa, z którym je zwykle podajemy.
- ziemniaki obfitują w magnez, który jest budulcem zębów i kości, poprawia przemianę materii, łagodzi stany zmęczenia i stres. Mają też nieco wapnia, żelaza i fosforu.
- dostarczają także niemal wszystkich witamin – najwięcej jest w nich witaminy C. Szare bulwy mają nieco witamin A, B1, B2, B3, B6 i PP. Wprawdzie nie ma ich zbyt wiele, ale – jako że jadamy ziemniaki często i w sporych ilościach – są ich ważnym źródłem.
- kartofle zawierają błonnik, który ułatwia trawienie, pomaga w walce z nadwagą i obniża poziom cholesterolu.
- ziemniaki są źródłem energii, której dostarcza skrobia (14–25 proc.).
Warto wiedzieć, że stare ziemniaki są bardziej kaloryczne niż młode, ale mają mniej witaminy C. Za to zawierają więcej potasu i fosforu, witamin B1 i B6.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz