2.12.13

Omega-3

"To co jest bardzo ważne w modelu diety obniżającej nadciśnienie to zwiększenie spożycia kwasów tłuszczowych omega-3. Wszystkie kwasy z tej rodziny mają właściwości profilaktyczne i lecznicze wobec nadciśnienia, a szczególnie kwas eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA) obecne w tłustych rybach morskich. Ich cenne dla zdrowia właściwości wiążą się silnie z wpływem na różne własności błon komórkowych, takich jak: płynność, wiązanie wapnia, transport jonowy czy synteza prostaglandyn, a więc wszystkich parametrów, które zmieniają się w przebiegu nadciśnienia15. Efekt leczniczy na każdy 1 g spożytych kwasów omega-3 wynosi średnio 0,66 i 0,35 mm Hg16 (odpowiednio ciśnienie skurczowe i rozkurczowe). Roślinnymi źródłami kwasu alfa-linolenowego z tej grupy są siemię i olej lniany, olej z konopi jadalnych, orzechy włoskie oraz drobne sałaty liściaste jak roszpunka. Warto jednak wykluczyć lub ograniczyć te produkty, które są jednocześnie bogate w sól czyli np. unikamy ryb wędzonych na rzecz tych w sosie własnym, pieczonych lub duszonych."

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz